Stripbyggd kajak 

                 

                                  Kajakbygge  av Malte Ritzén

Kajak:

 

Förberedelser

 

Börja bygga undersida

 

Mönsterläggning och ovansida

 

Kolfiberdetaljer

Tips & trix

 Färdig

Kolfiber..

Mall för att bygga sittbrunns sarg,
Här har jag tejpat fast en skumplast sarg runt sittbrunnen, den kläs med gladpack som limmas med kontaktlim på sprutflaska.
Sen börjar jobbet med att lägga alla lager med glasfiber och kolfiber, 4 lager 130 gr. glasfiber och 5 lager kolfiber om vartannat 
2 lager var av 200 gr. riktade kolfiberband., toppar med en hel duk av kolfiber för att få fiberrikting så snyggt som möjligt.
Penslar sen på några extra lager med epoxi för att ha lite material att slipa ner till en jämn yta innan lack.

 

 

 

Sittbrunnsramen färdig och borttagen från pluggen, rensa bort all skumplast och tejp sen limma fast sargen,
OBS !! sargen måste härdat ut 100% om ni ska limma på samma sätt som jag fäst tvingarna annars kan det bli deformationer när ramen sätts fast. ( det höll på att gå så för mig men jag upptäckte det i tid så jag lät den härda en vecka innan jag limmade den).

Limning av sargen gjordes med en blandning av epoxi och microballonger för att få det lite tjockare.

                                                   

Lastluckor, markeras ut och sågades med en söderklippt japansåg, fungerade perfekt och det kändes mycket bättre än att sätta i sticksågen med tanke på risken att det kan fläka upp laminatet.

                           

Sägad och klar, här ligger en ling av gummi som jag skurit ut i rätt tjocklek för att använda som mall till lucksarg och tätningslist.

                                                    

Lucksargen byggdes upp i flera lager glasfiber och kolfiber, runt gummilisten la jag epoxi/grafit mix för att få snyggaste resultat. sen var det bara att pensla på epoxin med väven, låta härda, renskära och limma ram på plats.

  

Detalj på hur lucksargen ser ut före och efter tätningslist och lack. Urjacket i träet är för att det ska gå lättare att få grepp på luckan.

 

 

Kolfiber, inte så avancerat som kanske tror.  Man behöver inte göra det svårare än det är, oftast så räcker det med en enkelsidig form och en lagom mjuk yta som pressar ut luft och överskott av epoxi. visar några exempel nedan.

Tre slangar som pekar ut ur träet är inte så upphetsande. För att göra en form använder jag underlaget som kåpan ska ligga mot, kompletterar med ett "ryggstöd" där kolfibern skall bryta av uppåt sen klär allt med tunn självhäftande bokplast.

Nästa steg är att väta väven, här blandat kolfiber och glasfiber, lägg på "gladpack" plast och försök att få så jämnt som möjligt.

Ta en bit liggunderlag som pressas mot underlaget, ju jämnare press desto bättre resultat, när man lyfter, ser det ut så här.

Sen sågade jag ut formen jag skulle ha och tyckte då att kanterna så lite "rumphuggna" ut,  jag ville ju ha kolfibern att följa ned längs hela kanten, så jag lägger på ett sista lager kolfiberväv,

Skydda med gladpack sen sätt kåpan på plats igen, pensla med epoxi och vänta tills den är riktigt klibbig så att man kan trycka fast kolfibern i ytan och låt härda färdigt. Sen skär rent kanten och på med några lager epoxi så ser det ut så här.

Slipad och lackad blir det riktigt bra, kåpan till höger är gjord på samma sätt och ska sitta vid sittbrunnen där linan kommer fram,

En annan variant.

Plant underlag och en teflonslang, vad som inte syns på bilden är att det ligger ett lager med bokplast som dels håller slangen på plats men ävenbegränsar hur långt in unger slangen epoxin kommer att gå, man kan se det på bilden till höger.

Sen tar man ett paket med epoxi dränkt väv så många lager som du anser det behövs, gladpack på bägge sidorna och sätt paketet i spänn enl. bilden ovan.

När man lyfter så har det en perfekt form, denna profilen valde jag att göra tunn, kommer att sitta inne i stuvytrymmet utan några större belastningar ( bilder kommer senare ). Ser tunnt ut men kolfiber är urstarkt.

Man ska tänka på att vid press så blir laminatet mycket tunnare, här ligger 5 lager 130 grams duk som gav den totala tjockleken på 0,8 mm.

Roder..   

                   

Vänster bild syns 2 halvor, den ena är renskuren och den vänstra har fortfarande "skägget" kvar. Bilden till höger visar färdigt roder.
Har använt en 22  mm spånskiva med samma kontur som rodret som mall.
Roderdelarna är sen uppbyggda genom att lägga ett antal lager i glasfiber, kolfiber och riktad kolfiber så att man får en ungefärlig grundform på tjockleken så att det liknar en vingprofil,
Sen måste Epoxin härda ut 100%, jag väntade över en vecka, så att delarna är styva nog att hålla formen, limma ihop med epoxi mellan 2 spånskivor med liggunderlag emellan för att få ett jämnt tryck (halvorna var för sig blir ganska fladdriga).
Sen finslipade jag vingprofilen, och la på ett siste lager epoxi som jag låter härda tills det är riktigt klibbigt. Trycker därefter fast sista lagret kolfiberväv, låter härda lite sen penslar jag fibern och sätter i press med plastfolie liggunderlag och spånskivor, avslutar till sist med några varv epoxi för att ha lite material att slipa jämnt.
Tjocklek på rodret är ca 3 mm i framkant och och ca 4,5 mm på tjockaste stället och det är j-ligt styvt.
Linhjulen är också hemmagjorda. Skiss på uppbyggnad

Rodervingarna är det enda som är gjort med en dubbelsidig form i trä för att få en högre press på lamineringen, detta ger mindre mängd epoxi i förhållande till kolfiber och även jämnare yta som inte behöver samma efterbearbetning. Bitarna blir också starkare.
Ytan på träbiten är klädd med bokplast, vinkeln på spånskivan har jag lagt i en hålkälsfog som jag använt träbitens rundade kant som mall.
Detta gör att bitarna sluter tätt samman, ett paket med tunn plastfolie på var sida och 12-13 lager epoxi belagd glasfiber och kolfiber varvat sätts i press med tvingar

      

      

Så här ser kåpan för roderreglage ut när den är monterad, styrvajrar på var sida och lina att dra upp rodret i mitten.     
De vita gummilinorna används för att fälla ner rodret på plats samtidigt som den gör att rodret fjädrar bakåt vid grundstötning. Spåret i mitten är viloplats för rodret när det inte används och haken på vänster sida är för att transportsäkra rodret.

Fortsättning.