Stripbyggd kajak 

                 

                                  Kajakbygge  av Malte Ritzén

Kajak:

 

Förberedelser

 

Börja bygga undersida

 

Mönsterläggning och ovansida

 Kolfiberdetaljer

Tips & trix

Färdig

Överdel

Första ribban fäst med små träbitar och smältlim för att det ska var enkelt att ta bortöverdelen senare. På överdelen använder jag inte lika mycket smältlim att fästa ribborna mot mallarna. Jag har lärt mig på underdelen hur mycket man måste ha för att det ska hållas fast (ganska mycket).

Här kan man se fördelen med att använda profilfrästa ribbor, inte en glipa, och då är det "bara" draget med tejp vid limning.

Börjat lägga lite olika nyanser med cederträ, har förstärkt effekten genom att lägga en 2,5 mm tunn ribba i björk mellan alla byten av nyanser hit och dit.

Den ena "pilen" börjar ta form, den andra pilen ligger under, man kan se att den "bryts" av det ljusare cederträet.

Bara mittribban kvar så har främre delen blivit täckt.

        

Samma sak med aktern, bara några ribbor kvar. Men nu börjar det lite knepiga mittpartiet, måste bygga på både för och akter samtidigt för att få ihop mönstret.

Vissa delar skulle böjas så mycket att jag var tvungen att både ånga dom och klyva dom längs med för att forma dom först, sen gick det att limma på plats. Många klämmor och mycket tejp, klämmorna är bara till för att limmet på tejpen inte är tillräckligt starkt i alla lägen, det kan sega upp, ock när väl limmet är på plats får man ingen andra chans.

Samma moment på akterdelen, som du kan se under kajaken så har det gått åt mycket tejp, totalt ca 5-600 m.

Nu är mittpartiet på ena sidan klar.

Allt trä på översidan klart. Slipat som en galning för att få det bra. Här klart för att lägga väv.

En liten detalj som denna är ju bara ett måste, hade planer på ett namn också men nää, hittade inget som kändes bra just då. Texten är skriven med laserskrivare på tunt "japanpapper" papperet försvinner helt när man väter det med epoxi.

På med väv och epoxi, samma procedur igen, och nyanserna i träet framträder bättre nu.

Lite detaljer

Sittbrunn, fäste för att sätta fast mallen.

        

Enkla hjälpmedel för att få sittbrunnslinjen 100% rätt.

Mallen får sitta kvar att stifta fast sittbrunnskanten i.

Tekniken gör att jag kan spara stödkanter för benen, vissa gillar det andra inte. Om man vill så kan man här välja att göra allt i trä. men jag vill ha lite high tech i utseendet så mitt val är redan klart.

KOLFIBER.. Klart att det måste vara lite kolfiber på kajaken, men det kommer senare.

Kanten för sittbrunnsmontage är klart.

 

  

Sen var det insidans tur, det var enkelt att lyfta översidan men undersidan fick jag såga sönder för och aktermallar så att det skulle gå att lyfta ur, som att rensa fisk, skelettet borta:-)

Få mäniskor vet vad det här är, sicklar, ännu färre vet hur man använder dom och jag vet vilket jobb det är.

Några timmar senare.... Ehh ganska många..
Sen var det dags för epoxi och väv på insidan.

        

Jag hade tänkt att jag skulle göra alla detaljer på kajaken men efter liten check på marknaden så tyckte jag att dessa pedalställ var så smarta (heter dessutom Smarttrack) att det fanns ingen anledning att göra själv,, möjligtvis för tyngdens skull jag hade säkert kunna gjort en kolfiberkonstruktion som vägt hälften, då skulle jag landat på rätt sida om de magiska 20 kg som jag siktat på. Roder och pedalställ väger ca 2 kg tillsammans.

Sen var det dags för giftemål, att limma ihop halvorna för gott.

         

Roder är ju planerat, lika bra att göra ett stabilt fäste.

         

Kolfiberrör limmas fast. ytan som skall förstärkas med glasfiber penslas med epoxi som får härda tills den är riktigt klibbig. Sen lägger jag på glasfiber som penslas med epoxi. Väven skärs i vått halvklibbigt tillstånd, försiktigt så att man inte skär i den härdade tidigare lagda glasfibern.

         

Sen är det våtslipning och ännu mer slipning,

Och ännu mer slipning, här är det skarven som får sitt.

Allt klart för lack, fuktat golvet blåst tak och upp med skyddsplast, färdigt att spruta.

Efter en misslyckad lack och en massa sliparbete igen så fick Epifanes ersätta mig med ny lack, burkarna med Epifanes 2-komp. polyurethanlack var av av en s.k. "dålig batch" enligt generalagenten, blev liknade silikonöar, tur att det reddes ut utan problem så att jag slapp pröjsa för andra vändan lack, den lejde jag bort till en lokal billackare i tron att jag hade problem med luften från min kompressor så när lack killen börja med min lackburk fick han samma resultat  som jag. Som tur var testade han på en testplåt först och det var då det uppdagades med lackproblemen, som sagt ny lack och denna gång blev resultatet kanon.

Fortsättning.