Stripbyggd kajak 

                 

                                  Kajakbygge  av Malte Ritzén

Kajak:

 

Förberedelser

 

Börja bygga undersida

  

Mönsterläggning och ovansida

 

Kolfiberdetaljer

Tips & trix

Färdig

Byggstart

Första ribborna sätt samman, jag limmar med snabbepoxi bara för att undvika färgvariationer sen när man slipar ner kanten.

För att hålla ribborna på plats tills allt är klart använde jag mig av smältlim, funkar bra. Denna första ribba är konvex på båda kanter bara för att det skall tåla min senare tejphantering, (du förstår snart).

Första ribban lagd, man kan skymta klackarna som ribban vilar på innan den smältlimmas på plats, klackarna sitter där tills hela underdelen är klar.

Varje ribba limmades, för att underlätta så satte jag fast några klackar längs sågbordet för att enkelt bara kunna gå i rätt fart och styra limpipen längs med bordskanten, var enkelt att få i rätt mängd lim, finns ingen anledning att söla i onödan.

Och nu börjar ett liljeholmens gå upp och säga mig att detta kommer att ta en stund.. Med att skära till ändarna och limma så tog varje varv med ribb ca 35-50 minuter, limmet var ju tvunget att härda så att inte för och akter ribbor sticker upp (bra spänn där).

 

Ribborna limmades och fixerades med tejp så att de hölls ner hårt mot föregående ribba, Silvertejp är att rekommendera.

           

Sista delen av underdelen var lättast att lägga en sida i taget och renskära efter en lång plåtlinjal, om du tänker tanken på att göra en hel sida i taget så ska du nog tänka om, trä rör sig även under byggtiden och risken att den blir skev är nog ganska stor.

Efter noggran slipning med långkloss mm. så var det dags för väv och epoxi. Den annars lite bleka färgen på Cederträ fick nu en ny nyans, spännande. Och förväntningarna på hur detta skulle se ut när det var färdigt bara ökade.

En viss skillnad får man ju säga, mycket mörkare... och mer "exotiskt" för att inte bara säga vackert..

 

Fortsättning.